Van doctor naar wijnexpert

Drie weken nadat ze promoveert in de moleculaire celbiologie neemt Dieuwke Engelsma (43) een baan in een wijnwinkel. Inmiddels is ze wijnexpert. Ze geeft o.a. cursussen, horecatrainingen en ze leidt nieuwe vinologen op. 

De meeste kandidaten staan te popelen om hun doctorstitel halen. Jij gaat de wijn in. Dat moet je effe uitleggen

‘Het promotietraject is me eigenlijk een beetje aan komen waaien. Ik haalde goede onderzoeksresultaten tijdens mijn stage bij het Nederlands Kankerinstituut. Promoveren werd hierdoor relatief makkelijk, want ik had het hoofdartikel al op zak. Toch voelde ik me nooit echt thuis in deze wereld. Andere onderzoekers leken slimmer, gedrevener en gepassioneerder dan ik. In de wijnwinkel voelde ik me wel meteen op mijn plek.’

De meeste mensen doen een wijncursus omdat ze wijn lekker vinden, ik vond al die kennis over wijn misschien nog wel mooier dan de wijn zelf’

Hoe kwam je in die wijnwinkel terecht?

‘Mijn liefde voor wijn ontstond tijdens mijn studie, ik deed een wijncursus en was meteen om. Ik verslond wijnboeken, ik kocht geurflesjes om mijn neus te trainen en ik deed de basiscursus – 3 keer [lacht]. Ik ben vast de enige, maar ik wilde alles weten voordat ik met de vervolgcursus begon. De vinologenopleiding en mijn PhD-traject rondde ik tegelijkertijd af. En tijdens een van onze vele gesprekken over wijn, vroeg de eigenaar van mijn favoriete wijnwinkel in Amsterdam (red: Bâtard) of ik bij hem wilde werken.’

Wat vind je zo mooi aan wijn?

‘Leer je wijn goed proeven, dan ontdek je de vele facetten van geur en smaak en het mondgevoel. Wijnen zijn zo verschillend. De meeste mensen doen een cursus omdat ze wijn lekker vinden, ik vond al die kennis over wijn misschien nog wel mooier dan de wijn zelf. Ook de wijncultuur en het wijnmaakproces vind ik interessant.’

Maar de wereld van moleculaire celbiologie vond je ook interessant. Anders blijf je er niet 10 jaar in hangen?

‘Ik vond de studie leuk en ik onderzocht de bouwstenen van ons lichaam: DNA, RNA en eiwitten. Zelfs een kleine ontdekking geeft mogelijk meer inzicht in hoe deze organismen werken of hoe ziektes ontstaan. Met die kennis kun je nieuwe vaccins ontwikkelen of ziektes tegengaan. Dat klinkt spannend, maar het werk was ook vaak saai. Je doet lang niet altijd een ontdekking. Laat staan een spannende. Vaker boek je helemaal geen resultaat.’

Is werken in de wijn dan nooit saai?

‘Vind ik niet. Ik ben altijd met wijn bezig, ook als ik niet werk. Wijn is mijn passie, maar het heeft ook mijn sociale leven verrijkt. Wijnliefhebbers vind je in alle lagen van de maatschappij: van postbode tot horecaondernemer tot professor. Wijn gaat samen met lekker eten, met gezelligheid en je ontmoet mensen rondom bijzondere en soms intieme momenten in hun leven, zoals een geboorte, een afstudeerfeest of een eerste afspraakje.’

Wat vond je omgeving van deze stap?

‘Mijn promotor vond het niets. Hij vond dat ik het de samenleving verplicht was om mijn kennis te delen. Tegelijkertijd zag hij toen al wel een docent in mij. Ik kon ingewikkelde materie goed uitleggen en mijn onderzoekspresentaties zaten slim in elkaar. Familie en vrienden waren meteen enthousiast, want ze zagen dat ik er gelukkig van werd.’

Waarvoor kan de lezer van dit stuk bij jou terecht?

‘Je kunt voor bijna alles wat met wijn te maken heeft bij me terecht. Ik geef wijnproeverijen en -cursussen (privé of bij wijnimporter/wijnwinkel D-vine. Ik kan je helpen met relatiegeschenken, het samenstellen van wijnkelders en wijnkaarten en ik train ook horecapersoneel.’

Een wijnproeverij of cursus doen bij Dieuwke of met haar samenwerken?

Mail naar info@dieuwke-engelsma.nl of connect via LinkedIn.

Geef je reactie

Door admin